Skip to main content

Recomanacions per a famílies amb infants i adolescents

1. Empatitza amb ells: Posa’t en el seu lloc, has d’entendre que per a ells també és difícil aquesta situació, connecta amb les seues necessitats segons l’edat. Reconeix-los l’esforç i la capacitat d’adaptació: «Ho estàs fent molt bé, junts eixirem d’açò, la COVID no podrà amb nosaltres».

2. Ofereix informació veraç sobre què és la COVID (sense exposar-los als mitjans de comunicació), les restriccions vigents i les mesures de seguretat adequades per a combatre la pandèmia.

3. Redueix l’aïllament social: veure altres familiars i amistats segons les circumstàncies personals i les restriccions vigents (presencial, a l’aire lliure, videotelefonades).

4. Comparteix temps de qualitat familiar: jocs de taula, manualitats, cuinar, fer vídeos, fer exercici físic saludable (limitat temporalment, acompanyat, millor a l’aire lliure) en família, veure sèries o pel·lícules familiars, posar música, etc.

5. Fomenta la comunicació positiva: ajuda a comprendre el que passa i expressa-ho de manera adequada, reforça una escolta activa i una actitud afectuosa, mantín contacte físic proper (abraçar, besar, etc.).

6. Planifica el seu futur de forma positiva: parla dels moments i les activitats de gaudi que fareu quan tot açò passe.

7. Mantín les rutines de son, alimentació i netedat.

8. Redueix el temps excessiu de pantalles/noves tecnologies (tauleta tàctil, consoles, mòbil). Millor si es fa un ús compartit en comptes d’individual. Limita l’horari.

9. Eixides a l’aire lliure (passeja, bicicleta, patinets, etc.), si és possibe cada dia i en horari de llum solar. És important que els i les adolescents queden amb alguna amistat fora de casa. Aprofita per a fer excursions familiars en la natura els caps de setmana.

10. Moments d’autocuidat parental: És molt important tindre un moment per a desconnectar i relaxar-se (ix a caminar, escolta música, fes-te un bany relaxant, etc.) per a poder cuidar millor de la teua família. Ara més que mai: cuida’t per a poder cuidar.