Skip to main content

L’Ajuntament analitzarà les aigües residuals i el clavegueram per a detectar Coronavirus

L’Ajuntament de Montserrat i Global Omnium han signat un conveni per a diagnosticar de manera primerenca l’evolució de la malaltia a través del control analític de les aigües residuals del municipi. Per a això es realitzaran mostres setmanals tant en el nucli urbà com a les urbanitzacions del terme municipal.

El SARS-GOAnalytics és un mètode pioner – validat per IATA-CSIC- capaç de determinar quantitativament el nombre d’unitats genòmiques del virus que provoca la COVID-19 presents per litre d’aigua i, per tant, d’establir la corba de l’epidèmia després de fer un mostreig de dades i anàlisi. La seua metodologia permetrà anticipar-se a alguns dels indicadors a l’ús i creuar les dades amb uns altres que recapta Sanitat per a sumar informació i fer una foto més perfecta de la progressió o de la reculada de la pandèmia en terres valencianes.

El coronavirus deixa un rastre genètic (ARN) que es manté en el cos de les persones infectades durant 20 dies. Aquest ARN és expulsat mitjançant els excrements i altres mètodes de secreció, amb el qual arriba a les xarxes de sanejament des del primer dia de la infecció, encara que el o la pacient ni tan sols tinga símptomes o sàpia que té la malaltia, és a dir, que no tinga símptomes.

Global Omnium disposa de la capacitat per a realitzar anàlisis quantitatives de material genètic de SARS-CoV2 en l’aigua de les xarxes de sanejament. Els seus laboratoris col·laboren des d’octubre de 2017 amb el CSIC, any en què van signar un acord per a la detecció de virus infecciosos en aigües residuals sota el programa: «Detecció de virus infecciosos (NoV GI, NoV GII i HAV) en aigües residuals i regenerades». Des de llavors s’ha aprofundit en la metodologia per a identificar aquest tipus d’elements patògens i ha col·laborat en la detecció de la pandèmia.