Skip to main content

Dia Internacional de la Llengua Materna – «Tu, com ho dius? Jo ho dic així!»

El dia 21 de febrer se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna. Per commemorar-lo, l’Ajuntament de Montserrat, a través de l’Agència de Promoció del Valencià, AVIVA, llança la campanya «Tu, com ho dius? Jo ho dic així!».

Com que aquest any l’Ajuntament també s’ha adherit a la campanya «Bon Profit amb productes valencians» que promou la FVMP (Federació Valenciana de Municipis i Províncies) en col·laboració amb la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, aprofitarem els lots de productes valencians de proximitat que promou aquesta campanya per premiar els participants en la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna.

Enguany el lot de productes consisteix en: ametles torrades especiades del Maestrat (Tírig), aspencat del Comtat (Muro d’Alcoi) i crema de xufa i cacau de l’Horta Nord (Rocafort).

Montserrat és un poble tradicionalment de parla valenciana. També és un poble acollidor, i, per això, hi ha molta gent de fora que decideix instal·lar-se amb nosaltres. Caminant pels carrers del poble es poden escoltar moltes llengües distintes a més del valencià,  com ara el romanés, l’àrab, l’anglés, el francés, el xinés, el castellà…, llengües maternes dels veïns i veïnes nouvinguts i nouvingudes a Montserrat, llengües que tenen al darrere la cultura pròpia d’un país, d’un poble… de molts pobles diferents.

Volem conéixer les llengües i les cultures de totes aquestes persones nouvingudes i volem que elles coneguen la nostra, per això, enguany, per guanyar un lot de productes «Bon profit!» no solament s’han d’enviar dites en valencià, sinó que es poden enviar en la llengua materna de cadascuna de les persones que vulguen participar en l’acció. Volem que ens expliquen quina és la llengua que fan servir, de quin país són i quin és el significat i quan es fa servir eixa dita; nosaltres buscarem les equivalents o les més semblants en valencià per mostrar-los-les i així aprendre les unes de les altres.

La mecànica de participació serà la mateixa que en edicions anteriors:

  • Enviar un correu a prenpart@montserrat.es amb una dita, el seu significat i el moment en què es fa servir, en quin idioma està i quin és el país de procedència.
  • El termini per a fer-ho va del 15 de gener a l’11 de febrer, tots dos inclosos.
  • Els lots s’adjudicaran per ordre d’arribada dels correus fins esgotar existències.
  • El dia 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, es publicarà el llistat de les dites rebudes amb les equivalents en valencià.
  • S’avisarà per correu electrònic a les persones afortunades perquè passen a arreplegar el seu lot.
  • Demanem un esforç més, pujar a les xarxes socials un vídeo o imatge de l’elaboració d’una recepta amb alguns dels productes del lot rebut, o que ens les envien a la nostra adreça de correu per publicar-les nosaltres, amb les etiquetes #bonprofitfvmp #AvivaMontserrat.

Amb les dites rebudes, elaborarem un cartell que penjarem en llocs com la Biblioteca Pública Municipal, els centres educatius, etc.

Comptem amb la vostra participació. Gràcies.

Aviva, Montserrat