Skip to main content

Montserrat és una localitat que rep un gran nombre de visitants al llarg de l’any, estiuejants de segones residències, visitants en busca productes locals com són l’apreciada mel o la mistela, i especialment, durant la Setmana Internacional de la Música de Cambra. Una forma de posar en valor el nostre patrimoni, i d’integrar als visitants en la forma de viure i les costums dels montserraters i montserrateres.

Però malgrat tot, Montserrat és un territori desconegut per a la ciutadania. Els itineraris culturals i les rutes turístiques-culturals s’han convertit en un dels recursos territorials de major creixement en les últimes dècades. La promoció turística-patrimonial que s’han centrat fins ara als recursos del terme, solcat d’arquitectura rural tradicional, les Microreserves de la Flora, o el castellet periurbà i el castell dels Alcalans, ara s’afegeix la senyalització dels recursos turístics urbans.

On estem

El poble de Montserrat està situat a la Vall dels Alcalans, nom que porta la mancomunitat de la que forma part junt a Montroi i Real, a la part septentrional de la comarca de la Ribera Alta. Es troba a una distància de la ciutat de València d’uns 25 km si es va per Torrent i d’uns 32 si es fa per Picassent.

El terme municipal té 45,60 km² i limita amb els de Torrent, Torís, Montroi, Real, Llombai i Picassent. El riu Magre serveix de límit natural amb el terme de Real en una longitud de 3.600 metres i aboca les seues aigües al riu Xúquer.

La tipografia oscil·la entre les cotes de 130 i 235 metres sobre el nivell del mar. Es tracta d’un terreny prelitoral, relativament accidentat però no muntanyenc, on predominen els tossals i les llomes suaus.

L’emmarquen dues alineacions muntanyoses: la de la serra de Perenxisa i la serra de Falaguera, pel nord, en sentit NO-SE, i la serra de l’Au, pel sud, alineada en el mateix sentit. Amb aquesta última serralada enllaça el principal accident geogràfic del terme, la serra de Montserrat. Aquesta serra s’inicia dalt mateix del poble, en la muntanya del Castellet, partida en dos pel coll del Portell.