Skip to main content

DIA DE LES AUS – 2 I 3 D’OCTUBRE

Blanques, grans, negres, nocturnes, blaves, xicotetes, roges, ràpides… en una infinitat de formes, dissenys, colors distints però totes amb qualitats increïbles com la seua virtut innata més característica, en la majoria d’elles, el vol.

Aquesta qualitat es afavorida per les seus plomes, abans escates provinents dels dinosaures del juràssic que van sobreviure a l’extinció del Mesozoic, que els permeten solcar els cels i habitar tots els racons del globus terraqüi, des de l’Antàrtida fins als oceans.

Parlem de les aus, mamífers ovípars vertebrats de sang calenta amb una diversitat molt gran conreada per la selecció natural que fa que hi hagen aus xicotetes com els colibrís (Trochiliadae), amb un cor que batega a  1800 pulsacions per minut; grans com l’estruç (Struthio camelus) que pot arribar als 2,8 metres d’alçada, o pesades com l’avitarda (Otis tarda) que amb 16 quilos de pes pot alçar el vol.

Fets  com les migracions, que impliquen recórrer milers de quilòmetres per a regressar al mateix lloc de nidificació, ja siga un graner o una cornisa d’una casa de poble, i les veiem tots els estius en el nostre poble i omplint-lo del xisclar de les oronetes (Hirundo rustica) o dels característics crits dels falciots (Apus apus). Aquesta última ha sigut nomenada com l’au de l’any 2021 per les característiques extraordinàries que presenta l’espècie, com ara  romandre en vol constant durant tota la seua vida. (Enllaç amb curiositats).

Des de l’antiguitat hem mantingut una relació estreta amb elles, i han tingut un paper essencial en la nostra forma de vida, com a aus de corral, aus cinegètiques o amb la producció de guano per fertilitzar les nostres terres.

Però molts d’aquests magnífics animals es troben amenaçats o en perill d’extinció, com és el cas de l’àguila imperial ibèrica (Aquila adalberti), el gall salvatge cantàbric (Tetrao urogallus cantabricus), el trencalòs (Gypaetus barbatus) i moltes més.

Per això, i amb la finalitat de conscienciar el món sobre la importància de cuidar, respectar i valorar totes les aus, se celebra aquest cap de setmana, el 2 i 3 d’octubre de 2021, “el dia de les aus”,  on diverses organitzacions realitzen activitats per a donar visibilitat a aquest grup taxonòmic tant espectacular i per a involucrar joves i adults en el seu respecte i reconeixement. (Enllaç adjunt)

El nostre deure és cuidar-les i fer tots els possible per elles, ja que totes i cadascuna de les espècies juguen un paper clau en l’ecosistema, malgrat moltes vegades no en som conscients, i són peces fonamentals que no ens podem permetre perdre.

  • Saps que pots participar en activitats relacionades amb l’ornitologia?

Saps què és una au de records?

https://seo.org/

Saps què és un au de records?

https://seo.org/ave/vencejo-comun

https://sabersabor.es/una-vida-de-record-los-10-hechos-portentosos-del-vencejo