Skip to main content

La nostra pilota, la nostra llengua

Es tracta d’una iniciativa de la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament de Montserrat organitzada per l’Agència de Promoció del Valencià municipal en col·laboració amb el Club de Pilota de Montserrat, amb l’objectiu d’incidir en la importància que tenen les expressions i els termes del joc de la pilota valenciana per a la nostra llengua, la qual ha enriquit amb les seues aportacions.

S’han seleccionat verbs i expressions que tenen una relació especial amb el joc de la pilota valenciana i que estan ben vius i usem en la parla popular també. Les definicions expliquen la importància que té per al valencià el joc de la pilota valenciana. Les paraules s’imprimiran en els coixinets que la Regidoria d’Esports ha adquirit per als seients del carafal del trinquet municipal.

El joc de la pilota valenciana va lligat indissolublement a la nostra llengua, tal és la unió que moltes de les nostres expressions no s’entendrien sense conéixer com es juga a pilota. I al mateix temps això dona singularitat al valencià. Per tant, llengua i pilota es deuen i s’asseguren, l’una a l’altra, la seua pervivència.

Expressions com «Va de bo!», «Estar a dos de val i pilota encalada», «Va la de la paella!» o «Faltar-li un blau», entre moltíssimes altres, són expressions que han traspassat el joc i s’han incorporat a la llengua popular, i la pilota dona vida també a molts dels nostres verbs: encalar, aponar, esclafir, llepar, empomar…, verbs que s’escolten als trinquets i que sense ells la pilota no seria el mateix.