Skip to main content

Els veïns i veïnes de Montserrat se sumen al «Repte del Reciclatge» de la mà de la Generalitat i Ecoembes

El «Repte del Reciclatge» estarà el 13 d’abril en la localitat de Montserrat on la ciutadania podrà participar en diferents activitats lúdiques i educatives per a conéixer de primera mà la necessitat de reciclar de manera correcta i els seus beneficis per al medi ambient.

La iniciativa, en la qual també participa la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i el Consorci Ribera i Valldigna, premiarà al municipi que aconseguisca reciclar «Més, Millor, Sempre» els seus envasos de plàstic, llandes i brics en el contenidor groc.

El dia 13 d’abril Montserrat rebrà una visita molt especial: el Comando del Reciclatge. Es tracta d’una acció de conscienciació i informació ciutadana per a oferir una nova vida als envasos que es depositen en els contenidors groc (llandes, brics i envasos de plàstic) i blau (envasos de cartó i paper) plantejada com una competició entre municipis.

S’ha establit un premi de 6.000 euros que, en el cas que la localitat de Montserrat resulte guanyadora del repte, el destinarà a l’Associació Provincial de la Lluita Contra el Càncer i la Creu Roja.

L’acció està plantejada seguint estrictes protocols de seguretat sanitària i té com a objectiu desmitificar les faules entorn del reciclatge i sensibilitzar a la població de la seua importància per a la cura del medi ambient i del planeta. La campanya persegueix la interacció «cara a cara» amb el ciutadà, intentant que totes les accions siguen permeables a les organitzacions, tradicions i cultura de l’àmbit geogràfic sobre el qual s’actua. Es tracta que les pròpies institucions, organitzacions, clubs socials i esportius, associacions i centres d’ensenyament de cada localitat, siguen partícips i impulsores de la iniciativa. Les seues accions in situ permetran arribar al major nombre possible de veïns, veïnes i llars amb la finalitat de multiplicar els resultats de la campanya: informar correctament i resoldre dubtes per a augmentar la separació correcta de residus, fent possible el seu posterior reciclatge.

El dia de la visita, el dimarts 13 d’abril una carpa identificativa amb el «Repte del Reciclatge» i un vehicle identificatiu de la campanya, la «Furgoneta del Reciclatge» s’instal·laran en el mercat setmanal de la localitat situada en la plaça del Raval i romandrà en aquest emplaçament fins a la dos de la vesprada realitzant diferents activitats per a interactuar amb la població, amb l’objectiu de resoldre dubtes sobre com reciclar correctament els envasos. A més, es realitzaran diverses xarrades informatives en l’IES Alcalans per als estudiants de la localitat.

El «Repte del Reciclatge» es planteja com una competició entre municipis del Consorci per a incrementar l’ús del contenidor groc, en almenys un 15% de mitjana, durant els dos mesos posteriors al període de campanya, comparant aquestes aportacions amb les del mateix període de l’any 2020 i guanyarà el municipi que més haja crescut. El premi al guanyador serà una dotació en metàl·lic a una ONG local de caràcter social seleccionada prèviament.

La campanya va començar el dia 8 d’abril a Tavernes de la Valldigna i es prolongarà fins al 7 de maig de 2021, quan finalitzarà a l’Alcúdia. La «Furgoneta del Reciclatge» visitarà cadascun dels 16 municipis seleccionats de la zona de gestió del Consorci Ribera i Valldigna.

Sobre Ecoembes

Ecoembes l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge dels envasos de plàstic, les llandes i els brics (contenidor groc) i els envasos de cartó i paper (contenidor blau) a Espanya.

En 2019, es van reciclar més de 1,5 milions de tones d’envasos de plàstic, llandes i brics i envasos de cartó i paper en tot el territori nacional. Gràcies a això, es van obtindre nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió de 1,67 milions de tones de CO₂ a l’atmosfera o estalviar 6,36 milions de MWh. Així mateix, es van estalviar 20,74 milions de metres cúbics d’aigua.