Skip to main content

DIA MUNDIAL CONTRA ELS ASSAJOS NUCLEARS

Les pluges àcides radioactives són algunes de les greus conseqüències que presenten els assajos nuclears, des que començaren en 1945 amb fins experimentals per part dels Estats Units. Molts països han realitzat proves nuclears en el passat com la Unió Soviètica, França, Anglaterra, l’Índia i actualment Corea del Nord, s’estima que al voltant dels 2000 assajos nuclears.

Són devastadors el seus efectes sobre la humanitat quan fallen les condicions de les proves, com la feta pels Estats Units a les Illes Marshall a l‘Oceà Pacífic en 1945, on es va detonar la denominada Castle Bravo. Tenia la potència de mil vegades la bomba d’Hiroshima, es va engolir illes senceres i va deixar uns nivells de radiació superiors als de l’accident de la central nuclear de Txernòbil.

També coneixem l’impacte que varen causar les bombes llançades intencionadament durant les guerres, com les d’Hiroshima (denominada Little boy) o Nagasaki (Fat boy) al Japó, les quals van matar al voltant de 250.000 persones civils i que el seus efectes perduren fins a dia de hui amb greus malalties.

Aquests impactes i la creixent amenaça, van fer que a desembre de 2009 l’Assemblea General de l’ONU aprovara la Resolució 64/35 per unanimitat, la qual va ser proposada per la República de Kazakhstan i que commemora el tancament del polígon d’assajos nuclears de Semipalàtnisk a Rússia el dia 29 d’agost de 1991, (la principal instal·lació de proves de la Unió Soviètica a l’època de Boris Ieltsin).

Es va declarar aquest dia com: el “Dia Internacional contra els assajos nuclears”, que se celebra des de l’any 2010 amb exposicions, conferències i esdeveniments per a conscienciar i educar la població sobre les armes nuclears.

Però queden més desafiaments per a eliminar aquesta problemàtica nuclear, ja que no ha entrat en vigor el Tractat de prohibició completa dels assajos nuclears (1996) TPCE, que és l’instrument que els prohibiria definitivament i perquè entre en vigor hauria de ser ratificat per 8 països amb capacitat nuclear, els quals encara no el reconeixen com la Xina, Egipte, l’Iran, el Pakistan, l’Índia, Israel, els Estats Units i Corea del Nord.

Existeix un mecanisme de verificació per a controlar les proves nuclears denominat Sistema Internacional de Vigilància, el qual està format per estacions que controlen les ones sísmiques, com per exemple la ubicada a Toledo denominada Sonseca.

Saps què passaria si es detonara una bomba atòmica al teu municipi?
Comprova-ho als enllaços que simulen l’impacte de les bombes fabricades en la nostra història.

https://nuclearsecrecy.com/nukemap/
https://outrider.org/nuclear-weapons/interactive/bomb-blast

Saps quantes bombes nuclears han explosionat des de l’any 1945 fins al 2006?
https://www.ctbto.org/fileadmin/user_upload/pdf/Sipri_table12b.pdf