Skip to main content

Dia internacional per a la preservació de la capa d’ozó

En una franja de 10 a 40 km sobre el nostre cap se situa la tan anomenada capa d’ozó.

És una capa de gas compost de tres molècules d’oxigen molt fràgil i que té una funció vital per a la nostra existència. La capa d’ozó ens protegeix dels rajos solars ultravioletes, ja que sense ella aquests arribarien amb molta més intensitat, la qual cosa suposaria un augment de malalties com ara cataractes o càncer de pell, i també afectarien negativament sobre els ecosistemes, boscos i conques hidrogràfiques.

Aquest ozó en capes altes de l’atmosfera és fonamental per a la nostra supervivència i la dels ecosistemes, però arran de terra és perjudicial.

Des de l’inici dels anys 80 ha estat destruint-se amb productes d’ús quotidià com els aerosols, dissolvents, refrigerants o amb vols aeronaútics, ja que contenen compostos amb clor com CFC (clorofluorocarbonats) i HFCF (hidrofluorocarbonats) els quals, a més de provocar l’efecte d’hivernacle (els HFC són 10.000 voltes més potents que el C02), reaccionen amb l’ozó destruint-lo  fins que han produït l’anomenat “forat d’ozó”.

Així doncs, va sorgir la necessitat de protegir-la. El primer pas per a la protecciò d’aquest bé comú va ser el Conveni de Viena, al qual es van adherir un total de 28 països el dia 22 de març de 1985 i que tenia com a finalitat l’eliminació dels productes químics que posaven en perill la capa.

Posteriorment, el 16 de setembre de 1987 es va signar l’acord ambiental internacional denominat Protocol de Montreal, el qual té ratificació universal i la seua finalitat és tractar d’eliminar l’ús de substàncies nocives. Va arribar a ser l’acord més exitós de tots, ja que, des que entrà en vigor fins a dia de hui, s’han reduït fins a un 98 % de les substàncies que esgoten la capa d’ozó (SAO).

L’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el “Dia Internacional de la Preservació de la capa d’ozó” el 16 de setembre, el mateix dia de la firma del Protocol de Montreal.

Però el més important és que des de l’any 1987 i amb la col·laboraciò internacional, s’ha recuperat entre un 2 % i un 6 % des de l’any 2000 i s’estima que la nostra capa es recupere a l’hemisferi nord al voltant de l’any 2030, a l’hemisferi sud al voltant de l’any 2050 i a l’any 2060 a les regions polars.

  • Saps que pots vore l’evolució de la capa d’ozó mensualment?

https://ozonewatch.gsfc.nasa.gov/monthly/SH.html