Skip to main content

Canvi de canals del segon dividend digital

En el “Reial Decret 391/2019, de 21 de juny, pel qual s’aprova el Pla Tècnic nacional de la Televisió Digital Terrestre i es regulen determinats aspectes per a l’alliberament del segon dividend digital” s’aprovà una reorganització de canals de televisió per a alliberar les freqüències necessàries per al 5G.

Com ens afecta?

A partir del 15 de juny es poden activar els canvis en l’emissor de la Serreta i això farà que deixem de veure alguns canals i hàgem de sintonitzar la televisió per a tornar a veure’ls.

Els canals que canviaran a Montserrat es divideixen en dos supòsits:

  • Antenes orientades al nostre emissor: afectarà al grup de RTVE i de Mediaset.
  • Antenes orientades a l’emissor de la Serreta: afectarà al grup de RTVE, Mediaset i autonòmics.

Des de l’Ajuntament de Montserrat estem atents i només tinguem coneixement de la data exacta del canvi en l’emissor de la Serreta tornarem a informar perquè pugueu estar preparats.

De la mateixa manera que per al primer dividend digital van eixir ajudes per a alguns casos on hi havia problemes, per a aquest segon dividend el govern central aprovà 150 milions d’euros per a ajudes.

Si voleu tindre més informació, tant de canvis com d’ajudes, ací teniu la pàgina oficial del govern per al segon dividend digital: https://www.televisiondigital.gob.es/2DD-5G/Paginas/segundo-dividendo-digital.aspx

També han ficat aquests dos telèfons per a consultar dubtes o obtindre més informació 901 201 004 o 910 889 879.

Si vos interessa, a continuació vos contem com està sent el procés.

El 31 de març de 2015 es va fer efectiu el primer dividend digital. Açò consistia a reordenar les freqüències dels canals per a deixar lliure les freqüències superiors a 800 MHz perquè es puguen fer servir en el 4G. Per això haguérem de tornar a sintonitzar les televisions fa uns anys.

Els canals de freqüències en el primer dividend digital canviaren d’aquesta manera:

L’actual dividend començà en algunes zones d’Espanya a finals de 2019 i ara en juny de 2020 continua en la resta del territori. Aquesta vegada és per a la implantació de la nova tecnologia de transmissió de dades mòbils 5G. Estem ja en el període de canvi, per tant haurà de reorganitzar-se una altra vegada tot l’espectre de freqüències i tornar a sintonitzar la televisió. Com en el primer dividend, les noves freqüències emetran en paral·lel a les que tenim ara i entre març i juny de 2020 s’apagaran definitivament.

Aquesta vegada els canals de freqüències quedaran així:

El canvi és més gran perquè aquesta vegada eliminen freqüències i agrupen més canals de televisió per freqüència. Els dividends digitals estan impulsats per la Unió Europea per a ordenar l’espai radioelèctric i així deixar lloc a les noves tecnologies. En aquest cas asseguren que almenys fins a 2030 no es tornarà a modificar l’espai dels canals de televisió.

Un altre tema a comentar és que en aquest dividend passaran a emetre una gran part de canals en HD. Seran les cadenes de televisió les que trien si fer-ho o no, però en 2023 estan obligats a ser totes en HD. Inicialment comunicaren que anava a canviar el format de codificació i es posaria en marxa el que es coneix com a TDT2 (DVB-T2), però ara s’ho han pensat i l’endarrereixen. Açò implica que televisions en més de 3 o 4 anys o els descodificadors que no el suporten no podran sintonitzar els canals que prenguen la decisió d’emetre només en HD. Per tant, si en aquest canvi del segon dividend digital, no podeu vore canals per estar en HD i heu de comprar un descodificador nou, és interessant que compreu un que siga compatible en la TDT2 i així si la posen en marxa definitivament en 2023, no tindreu problemes.