Version française

El monument a la Soledat de l’Assaig

La plaça dels Músics on ara esteu, està presidida des del 2005 per l’obra de Josep Cardona, «el Persa». Es tracta d’una obra treballada en ferro d’una sola peça, on es representa una cadira i un faristol. L’artista ha volgut plasmar el músic en la seua absència. La música i un faristol donen valor a qualsevol composició, i així s’hi representa mitjançant l’aigua que simbolitza les notes, que brolla per davall de l’escultura rajant per una mena de pentagrama.

Josep Cardona López, «el Persa» (València, 1943-2012), és un dels més desconeguts il·lustres montserraters, tal volta per la seua humilitat i senzillesa com a persona i com a artista. Malgrat haver nascut a València capital, era fill d’aquest poble per devoció, i per ser fill de Josefa López Alemany, «la Colasa». El seu avi matern era el tio Colàs, l’antic agutzil de Montserrat, regentava a més una tenda de roba al carrer dels Cavallers de València, on quasi totes les dones del poble es desplaçaven per a adquirir els vestits per a celebracions importants.

Era un artista polifacètic (músic, escriptor, pintor, escultor, dibuixant de còmics, etc.), però el que el va fer ser més conegut al món de la cultura va ser el seu art efímer, la papiroflèxia (amb un programa a TVE) i els retallables de monuments (de la Diputació de València).

Ajuntament de Montserrat