Version française

El rellotge solar: l’Equació del Temps

El rellotge de sol projectat l’any 2005 és obra de l’artista plàstic albaidí Rafael Amorós, i l’otosí Joan Olivares, matemàtic, gnomista i dissenyador de rellotges de sol.

El rellotge de sol digital de Montserrat és un exemplar únic per la seua forma geomètrica i pel sistema particular de marcar les hores. Les xifres horàries, retallades en l’esfera externa, es projecten amb la llum solar sobre el quadrant central, i indiquen l’hora solar local o temps vertader.

L’hora solar local depén de la posició angular del sol respecte al meridià local i, per tant, és diferent en llocs de diferent longitud geogràfica. Per raons administratives, a tot Europa (menys Anglaterra i Portugal) s’adopta una hora comuna anomenada hora civil (la que marquen els nostres rellotges mecànics).

Si voleu transformar l’hora solar local que llegim al rellotge solar en l’hora civil (rellotges mecànics), haureu d'aplicar les correccions següents:
1_Correcció que cada país aplica per aconseguir estalvi energètic. Cal avançar l’hora civil respecte a la solar una hora en l’horari d’hivern i dues en el d’estiu.
2_Correcció per l’equació de temps que es deu a causes astronòmiques. Oscil·la entre +14 minuts al febrer i -16 minuts al novembre.
3_Correcció per la distància angular amb el meridià de Greenwich. A Montserrat cal sumar-hi dos minuts i mig aproximadament.

L’obra en qüestió és un joc entre llum i ombra, entre forma i volum, entre opacitat i transparència, entre oxidació i lluentor, entre equilibri i acrobàcia, entre tangible i evanescent, entre realitat i concepte, entre concreció i abstracció, entre esperit i matèria, entre terrestre i astronòmic, entre estètic i funcional, entre imaginació i existència, entre pensament i intuïció, entre proporció i harmonia, entre referent i il·lusió, entre recerca i experiència, entre nord i sud… Un joc, ni més ni menys, com tot acte creatiu.

Ajuntament de Montserrat