Descàrrega app Montserrat Info
Portal de transparència

Espantaocells 2.0 per a protegir les abelles

fotoEls instituts de la comarca s'ha sumat a l'avantguarda tecnològica amb projectes de construcció de drons que persegueixen una finalitat social. Centres d'Alzira, l'Alcúdia, Almussafes o Montserrat, entre d'altres, no han dubtat a l'hora de participar en projectes que promouen diverses entitats, entre elles la Universitat de València. Precisament aquest últim municipi riberenc ha optat per una iniciativa que pretén ajudar als apicultors de la zona. Setze alumnes dels Alcalans confeccionen un prototipus l'objectiu del qual és espantar una de les principals amenaces del sector de la mel: l'abellerol comú. Es tracta d'una espècie d'ocell que s'alimenta, entre altres insectes, d'abelles.
La coneguda com Fira Aèria ha revolucionat tots els instituts de tota la Comunitat amb un projecte atractiu i diferent, lluny de les activitats més comunes dins l'ensenyament. No hi ha prou amb construir un dron, que a més ha de tindre aplicacions socials. 
Tot un repte per a l'alumnat de batxillerat. L'alumnat d'Informàtica i Tecnologia Industrial de Montserrat es va sumar a la iniciativa. Vicent Marí, un dels professors que tutoritza el projecte, explica a Levante-Emv, com va sorgir la seua idea: "L'alumnat i el personal docent ens vam posar en contacte amb diversos agents socials de la localitat per a elegir  a què ens dedicaríem, vam plantejar diverses idees, però cap ens agradava", relata.
Va ser aleshores quan va sorgir la idea de l'apicultura: "U dels alumnes tenia un conegut en el sector (de gran importància en la zona nord de la comarca) i va plantejar la possibilitat d'ajudar-los", sentencia Marí. Un dels treballadors de la mel va acudir a l'institut a explicar-los a quins problemes s'enfronten cada dia, "principalment en són dos: els robatoris i les aus que s'alimenten d'abelles", relata el professor. La primera va quedar descartada, ja que no era la seua intenció establir un sistema de vigilància, però la segona els va semblar molt més interessant.
Els apicultors resolen habitualment el problema amb els depredadors amb trampes. Per la qual cosa els estudiants es van centrar a evitar aquesta metodologia per a simplement espantar l'abellerol. Per a fer-ho, tan sols havien de seguir la cadena alimentària. 
"El mussol és un depredador habitual dels abellerols, així que estem creant un dron que incloga tant el soroll com la figura de l'au per a espantar l'abellerol, explica el professor. Per a d'açò, els estudiants han localitzat en internet gravacions amb el cant característic del mussol que s'emetrà a través d'uns altaveus. Guiat per un GPS recorrerà una zona d'uns 3 quilòmetres al voltant del rusc, distància màxima a la qual se sol allunyar una abella. No obstant això, es tracta d'un prototipus que, si es duu a terme, necessitarà una sèrie de permisos de vol.

(article del Levante-EMV)

Imprimeix Correu-e

banner imatges futur

Logo FSE

PROGRAMES D'OCUPACIÓ

logo sempre teua

 •   Ací Estem

    Plaça Esglesia n1
    Montserrat 46192 (València)

    962 988 000
    962 998 058

    Segueix-nos

 •   Contacta

 •   Contacta

 •   Segueix-nos

    Ací Estem

    Plaça Esglesia n1
    Montserrat 46192 (València)

    962 988 000
    962 998 058

Datos de mapasDatos de mapas ©2015 Google
Datos de mapas
Datos de mapas ©2015 Google
Datos de mapas ©2015 Google